facebookinstagramyoutubetwitterflickrtelegram

Salut i Prevenció

Prevenció i salut

L'equip de prevenció i salut s'encarrega de vetllar per la salut dels castellers i castelleres en la realització dels assajos i actuacions, per tal de disminuir els riscos i promoure una pràctica segura.


Fem tasques de prevenció activa, com els escalfaments i estiraments; ajudem en la correcta col·locació a la pinya i ensenyem les mesures de seguretat que cal prendre al fer castells.


Alhora també col·laborem amb els dispositius mèdics a les places, i atenem o activem els serveis mèdics en cas de lesió durant l'assaig. Amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) gestionem els accidents i seguim les possibles lesions i les atencions sanitàries que calgui realitzar.


Promovem la formació continuada dels membres de l'equip i fomentem la creació de Jornades de Prevenció i Salut obertes als nostres castellers.

Estiraments

L’escalfament és una part fonamental en la pràctica castellera, ja que prepara el cos per afrontar l’esforç físic intens i minimitza el risc de lesions, afavorint la flexibilitat i la circulació sanguínia, i augmentant l'oxigenació i la capacitat de resistència del cos, ja que fer castells implica suportar càrregues altes de pes.


Un bon escalfament millora la coordinació i la concentració, i prepara la ment per afrontar els reptes i la tensió que comporta aquesta activitat.


Els estiraments contribueixen a millorar la flexibilitat, l'equilibri i la postura, redueixen el risc de sobrecàrregues, i ajuden a recuperar-nos més ràpidament.

Document d'estiraments

Descarregar document

Jornada de prevenció 2024

El diumenge 26 de maig de 2024 es va dur a terme la jornada de salut i prevenció.

1. Detecció i prevenció de l’abús a menors

Marta Simó. Pediatra Hospital Sant Joan de Déu. Coordinadora de l’Equip ESTIM

1 de cada 5 infants pateixen abusos sexuals. Ho sabies? Sabries detectar-ho en el teu fill o la teva filla? Què podem fer per prevenir aquests abusos?

2. Gestió de la por de la canalla

Eva Aznar - psicòloga - Castellers de Sants

Com podem gestionar la por que tenim a l’hora de fer castells? Com reaccionarem davant una caiguda?

3. Alimentar-se bé per rendir millor

Joel Brugués - nutricionista - Xiquets de Reus

Com podem millorar l’alimentació de la canalla durant els assajos? Menjar ràpid i bé, és possible?
Quina és la millor dieta que podem fer per rendir millor abans d’una actuació o un assaig?

4. Consideració dels castells carregats

Descarregar presentació

Pere Camprovin - Castellers de Sants

Si caiem d'un castell després de fer l'aleta, hem de considerar-ho mig-èxit? Podriem considerar els castells que cauen després de fer l'aleta com a “Intents carregats”?

5. Trastorns de conducta alimentària. Informació i prevenció al món casteller.

Jordi Juanico - pedagog especialista en salut mental i TCA - Minyons de Terrassa

Els últims anys hi ha hagut un important augment de la prevalença de malalties de trastorn alimentari. Poden els castells ser un factor de risc més?